Jelušić: MCP prećutno prihvata stavove Velibora Markovića

"Upravo u procesu detradicionalizacije i deklerikalizacije vidim šansu za oporavak crnogorskog društva, koje je konstanto rastrzano između moderne i tradicionalne Crne Gore", istakla je Jelušić

8235 pregleda 461 reakcija 68 komentar(a)
Jelušić, Foto: LGBTIQ Socijalni centar
Jelušić, Foto: LGBTIQ Socijalni centar

Ovakvi ekscesi svjedoče o živom govoru mržnje koji je izuzetno opasan, imajući u vidu da dolazi od osobe iz javnog života, odnosno nekog ko bi trebalo da zastupa prava, a ne da ih preispituje, saopštila je danas profesorica Božena Jelušić u vezi sa aktuelnim slučaje sa advokatom Veliborom Markovićem i njegovim prijetnjama upućenim LGBTIQ zajednici.

Novinarka "Vijesti" Damira Kalač, ranije je u svojstvu građanina, policiji podnijela prijavu protiv Markovića, zbog prijetnji upućenih na društvenoj mreži Fejsbuk tokom prepiske o pravima LBTIQ osoba.

Ona je kako je saopšteno LGBTIQ Socijalnog Centra, održala predavanje u LGBTIQ Socijalnom Centru na temu "Sedam godina od prve crnogorske Povorke ponosa – gdje smo danas?".

"Advokat Marković je prepoznat kao jedno od lica koja zastupaju stavove Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). Njihovo neograđivanje o njegove istupe svjedoči o prećutnom prihvatanju ovakvih stavova. Upravo u procesu detradicionalizacije i deklerikalizacije vidim šansu za oporavak crnogorskog društva, koje je konstanto rastrzano između moderne i tradicionalne Crne Gore", istakla je Jelušić.

Sa predavanja
Sa predavanjafoto: LGBTIQ Socijalni centar

Ona se osvrnula i na monoteističku dogmu, koja je, kako kaže, mizogina i nenaklonjena ženi.

"S druge strane, mehanizmi poput popularne kulture i masovnih medija konstantno moraju biti rabljeni u cilju povećanja vidljivosti i edukacije društva po pitanju LGBTIQ zajednice. Ipak, ključ je u procesu edukacije i to je najbolji način za postizanje jednakosti, koje će se desiti kroz podizanje svijesti", kazala je Jelušić.

Ona se osvrnula i na proces koji je prema njenom mišljenju u Crnoj Gori zaobišao suštinu kada je u pitanju LGBTIQ zajednica, prilikom čega je konstatovala da iako postoje neminovni važni pomaci u položaju zajednice danas u odnosu na početak ovog pokreta u Crnoj Gori, još uvijek ne možemo govoriti ni o približno jednakim pravima sa hetero pripadnicima društva.

Bonus video: