Jedan od optuženih u slučaju ubistva malteške novinarke priznao krivicu, osuđen na 15 godina zatvora

Vinsent Muskat je optužen zajedno sa braćom Alfredom i Džordžom Deđorđo

63352 pregleda 12 komentar(a)
Karuana Galicija, Foto: Reuters
Karuana Galicija, Foto: Reuters

Vinsent Muskat, jedan od trojice optuženih za ubistvo za ubistvo malteške novinarke 2017. godine Dafne Karuane Galicije osuđen je danas na 15 godina zatvora. Muskat je ranije danas na sudu priznao krivicu. Sud je tokom izricanja presude naveo da uzima u obzir činjenicu da je optuženi sarađivao sa policijom.

Optuženi su i braća Alfred i Džordž Deđorđo.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao "VikiLiks u jednoj osobi", ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil u oktobru 2017. godine.

Muskat i braća Deđorđo osumnjičeni su da su napravili i postavili bombu ispod automobila novinarke.

Četvrta osoba povezana sa tim ubistvom je Jorgen Fenek, biznismen koji je uhapšen 2019.

Jorgen Fenek je hotelijer, direktor i suvlasnik Elektrogasa, energetske kompanije Malte kojoj je 2013. država dodelila izgradnju elektrane na gas u vrijednosti od nekoliko miliona eura.

Osam mjeseci prije pogibije, novinarka je pisala o jednoj kompaniji koja podmićuje malteške političare, a novinarskom istragom poslije njene smrti je utvđeno da je ta kompanija - Fenekova.

Hapšenje Feneka dovelo je do ostavke nekoliko članova tadašnje vlade. Ostavku su tada podneli premijer Džozef Muskat i ministar turizma.

Lista “Tajms ov Malta” i agencija Rojters u junu prošle godine su objavili da u istrazi povodom likvidacije Karuana Galicije, tragovi novca vode do Crne Gore, tj. do projekta izgradnje vjetroelektrane na brdu Možura.

Prema tom izvještaju, Fenekova kompanija se "ugradila" u posao malteške državne kompanije "Enemalta" u Crnoj Gori i profitirala 4,6 miliona eura.

Ubijena novinarka, koja je na svom blogu opisivala Crnu Goru kao "jednu od najkorumpiranijih svjetskih država", prva je maltešku javnost upoznala sa projektom Možura, 12. novembra 2015, dan pošto je vijest objavljena u crnogorskim medijima.

Posao oko kupoprodaje VE “Možura” na Malti ocijenjen je navodno kao korupcionaški, jer se vjeruje da je preko firme "Cifidex Limited" i drugih povezanih transakcija iz 2015. godine i kasnije, koje su dijelom obavljene i preko Crne Gore, došlo do korupcije više visokih državnih funkcionera Malte.

Crnogorska Vlada je kompaniji "Možura Wind Park", tokom tog sumnjivog posla, garantovala otkup struje u vrijednosti od 115 miliona eura u narednih 12 godina.

Bonus video: